vælg et emne
... eller vælg et emne

Vi skal have sunde børn - hver dag

01-06-2016

Kalenderen viser 1. juni i dag. Det betyder, at det er Børnenes Dag. Ovenikøbet er der Børnenes Dag i Naalakkersuisuts ”Børnenes År”. Det er dog ikke kun i dag eller i år, at der skal være fokus på vores børn, herunder deres sundhed. Det skal der være hele tiden.

Foto: Ulrik Bang

Derfor er det vigtigt, at der løbende arbejdes med at forbedre børnenes sundhed i Grønland. Det fastslår Naalakkersuisoq for Sundhed, Doris Jakobsen.
 
"Det er dejligt, at vi i dag fejrer børnenes egen dag. Dagen kan være en anledning til at minde forældre og børn om, at det er vigtigt at have en aktiv hverdag som familie, hvor man leger og snakker sammen i familien. Både om alt det gode, men også om det svære i hverdagen. Alle voksne har et ansvar for, at vores børn er sunde – hver dag. Derfor vil Departementet for Sundhed igangsætte en række ekstraordinære initiativer målrettet børn og unge,” siger, Doris Jakobsen, Naalakkersuisoq for Sundhed.
 
Departementet for Sundhed har eller vil iværksætte følgende tiltag og initiativer for børn og unge i 2016:

 •Som ekstraordinær indsats vil der være fokus på børn og unge, som har forældre med psykisk sygdom. I løbet af efteråret 2016 forventes, at film og materiale om psykisk sygdom vil blive uddelt til folkeskoler landet rundt. Fællestitlen på filmene hedder ”Snak om det” og opfordrer til at bryde tabuet omkring psykisk sygdom og vigtigheden af at snakke med børn – også om sygdom i familien.

•Som led i indsatsåret for kost ifølge folkesundhedsprogrammet Inuuneritta II vil der være fokus på information og arrangementer om sund kost til børn og unge. Herunder bliver der arrangeret en madfestival for børn ”Mamartut Festival - Meeqqat nerisassallu”, en fiskekonkurrence og en kogebog med fiskeretter for børn.

•Det Tværgående Koordinationsudvalg under det Centrale Forebyggelsesudvalg arbejder på en sammenhængende indsats i Tasiilaq, som skal sikre, at ”alle børn er skoleparate, når de starter i skolen, og uddannelsesparate, når de går ud af folkeskolen”. Indsatserne kører på tværs af ressortområder og myndigheder, og koordineres af det Centrale Forebyggelsesudvalg.

•Informationskampagnen ”Omfavn ungdommen” er blevet relanceret i forbindelse med "Uge 18" og "Uge 22". Formålet med kampagnen er at forebygge brugen af tobak, alkohol og hash blandt børn og unge. Her er budskabet ligeledes en opfordring til forældre om at snakke med børnene og de unge – også om alkohol, rygning og hash.

•For at fremme fysisk aktivitet er der hvert år frem til 2019 planlagt en landsdækkende konkurrence for alle skoler om at vinde 25.000 kr. Her kan man komme med det bedste bud på, hvordan den fysiske aktivitet i skolen forbedres. Desuden bliver der arrangeret en skridttællerkonkurrence blandt folkeskoleelever, for at øge fokus på bevægelse og socialt samvær i skoletiden.

•Inuuneritta Puljen har i anledning af indsatsåret for kost og Børnenes År haft særlig fokus på indsatser både inden for kostområdet og indsatser til børn og unge.  

For yderligere oplysninger kontakt Projektleder Emilie Kirstein på: +299 34 66 34 eller e-mail: emik@nanoq.gl