vælg et emne
... eller vælg et emne

Jeg har tuberkulose

Fakta
Tuberkulose er en infektionssygdom, som forårsages af den såkaldte tuberkelbakterie. Sygdommen kan behandles med forskellige typer antibiotika.

Tuberkulose har været under kontrol i mange år, men de sidste ti år er antallet af smittede igen steget. Sundhedsvæsenet betegner nu situationen som yderst alvorlig.

I Grønland er vi i gang med at udføre den nyeste Tuberkulosestrategi for 2017-21. Den har som mål at udrydde tuberkulose inden 2050 og halvere forekomsten inden år 2025 til 72 tuberkulose-tilfælde pr. 100.000 indbyggere. I 2017 var der 107 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. At lykkes med at opnå strategiens mål kræver ledelsesmæssig forankring, samarbejde på tværs af institutioner og organisationer og et velkvalificeret sundhedsvæsen. 

 


Symptomer
Hvis man har tuberkulose, kan man opleve et eller flere af følgende symptomer: feber, nattesved, manglende appetit, vægttab og træthed. Hvis man har lunge-tuberkulose har man også normalt hoste og opspyt, som kan være hvidt, gul-grønt eller blodigt. Der findes andre sygdomme, der giver de samme symptomer som tuberkulose, for eksempel lungebetændelse og rygerlunger.
Hvis man bliver ved med at hoste i mere end tre uger, bør man gå til lægen og blive undersøgt nærmere. Lægen kan via forskellige tests afgøre, om man har tuberkulose.

Kontaktinformation
Viser du tegn på symtomerne, bør du straks henvende dig til dit lokale sundhedscenter.

 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Jeg har tuberkulose". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk