vælg et emne
... eller vælg et emne

Discus Prolaps

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?

Sygdommen sidder i rygsøjlen. Den sidder oftest i den nederste del af lænden eller i den nederste del af halsen.


 

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?

En af de små bruskskiver mellem knoglerne i rygsøjlen glider frem eller til siden og trykker på rygmarven eller en af de store nerver, som går ud fra rygmarven. Det kan ske ganske langsomt gennem længere tid, men det kan også ske pludseligt, hvis du løfter noget tungt på en forkert måde.


 

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?

Discus prolaps giver symptomer, oftest kun i den ene side af kroppen - i ryggen, arm, hånd, fod eller ben. Der er tale om smerter og en mærkelig fornemmelse i huden, der føles, som om den "sover" eller er bedøvet.


 

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?

Oftest behandles kun med fysioterapi og træningsprogrammer kan udleveres fra Sundhedsvæsenet, Det drejer sig om at løsne de muskelspændinger, som er opstået omkring det dårlige sted i rygsøjlen. Dette får ofte bruskskiven til at glide på plads igen. Det er sjældent nødvendigt at operere, men det kan en gang i mellem blive nødvendigt, hvis nerven i for lang tid bliver udsat for et tryk. Akutte tilfælde behandles med kortvarigt sengeleje og smertestillende medicin. Forsigtig genoptræning startes hurtigst muligt.


 

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Det er altid vigtigt at styrke sine mave- og rygmuskler, hvilket alle mennesker burde gøre med passende øvelser. Hvis du har haft en discus prolaps er det afgørende vigtigt at passe de øvelser, du har fået udleveret. Det er også vigtigt at lære at løfte tunge ting på den rigtige måde. Det er benene, som skal bøjes, når man samler tunge ting op, ikke ryggen.


 

ALARM
Hvis du får smerter i ryggen og den ene arm eller det ene ben, samtidig med at huden føles, som om den er bedøvet, skal du henvende dig til sundhedsvæsenet.

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Discus Prolaps". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk