vælg et emne
... eller vælg et emne

Eksem

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?

På huden. Eksem kan forekomme overalt, men den ses hos voksne oftest på hænder og arme, i skridtet, ved anus (i forbindelse med hæmorider) og sjældnere på benene.
Hos børn ses eksem oftest ved albuerne, knæene og i ansigtet.


 

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?

Selve årsagen til eksem er ukendt, men man ved, at nogle menneskers hud reagerer unormalt på forskellige ting. Det kan dreje sig om ting som metaller, plastiktyper, fødeemner og farvestoffer i mad og slik. Der er ofte tale om, at man har tålt disse ting godt i mange år, hvorpå kroppen så pludselig reagerer f.eks. med eksem på huden.
Hududslæt kan også komme i forbindelse med infektion, tørhed og irritation.


 

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?

Det afhænger af, hvor alvorlig dit eksem er. Eksem klør altid, og det klør mere, jo alvorligere det er. Der kan være tale om, at din hud blot er for tør, men der kan komme røde pletter, og der kan udvikles revner i huden og åbne sår.


 

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?

Din hud må aldrig være for tør. Let eksem behandles med en fugtighedscreme, som blødgør huden, f.eks. Carbamid-creme eller Decubal. Hormonsalver udleveres af sundhedsvæsenet til mere alvorlige eksemer (Cortison-salve). Er der betændelse i eksemet, behandles også med penicillin.
Den egentlige behandling er at finde det stof, din krop ikke tåler, denne udredning kan sundhedsvæsenet hjælpe dig med.


 

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Du skal altid sørge for at være renlig og holde din hud blød. I håndkøb kan du købe creme, som blødgør huden, f.eks. Carbamid-creme. Du skal altid følge anvisningerne vedrørende brugen af eksem-creme. Du kan også selv prøve at være opmærksom på, hvor og hvornår du får eksem, samt hvordan eksemet opfører sig. Dette kan hjælpe med til at finde frem til det stof, du ikke tåler. Mange kvinder har som børn gået med billige øreringe, som indeholder nikkel, og mange af dem får flere år senere eksem. Et godt råd er kun at bruge øreringe af guld eller sølv.

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Eksem". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk