vælg et emne
... eller vælg et emne

Gigt

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?
 
I muskler, led og knogler.


HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?

Der findes flere slags gigt, og slidgigt er langt den hyppigste i Grønland. Den skyldes belastning, og brusken i dine led slides. Den kan godt begynde, før du er fyldt 40 år. Næsten alle over 50 år har symptomer på slidgigt.
Den såkaldte reaktive gigt, som kommer efter infektion i kroppen, kan påvirke dine led, så du lettere får slidgigt.
Ægte leddegigt (reumatoid arthritis) er også hyppig i Grønland, men ofte i en mildere form end i Danmark. Det er en betændelseslignende tilstand i leddene, der kan føre til at ledbrusken ødelægges.


HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?

Du får smerter, først og fremmest i dine led, men også i musklerne og knoglerne - afhængig af, hvilken type gigt, du har. Ved ægte leddegigt er symptomerne smerter og stivhed i leddene om morgenen, som skyldes væskeophobning i leddene. Det er vigtigt så tidligt som muligt at finde ud af, hvilken gigttype det drejer sig om. Ved mistanke om gigt kan du henvende dig til sundhedsvæsenet.


HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?

Der findes ingen egentlig behandling for slidgigt, men smertestillende midler hjælper. Det er vigtigt at kende forskel på slidgigt og de andre former for gigt. Ægte leddegigt skal behandles så tidligt som muligt for at undgå ødelæggelse af brusken i leddene, og nye gode lægemidler benyttes til behandlingen.


HVAD KAN DU SELV GØRE?

Når man har slidgigt, er det vigtigt at vide, at leddene har godt af at blive brugt flittigt, bare de ikke bliver belastet så meget, at man får urimelige smerter. Smerterne ved slidgigt kommer og går og kan være afhængige af vejret. Du kan i håndkøb skaffe dig smertestillende midler, som tager mange af smerterne, f.eks. Paracetamol eller Magnyl.


Gigtforeningen Grønland

Du kan her besøge hjemmesiden for Gigtforeningen i Grønland.
Nuummi Gigtertut Peqatigiit udgiver et hæfte om slidgigt, som kan købes ved henvendelse til foreningen.

 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Gigt". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk