vælg et emne
... eller vælg et emne

Influenza

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?
Hvis der er tale om forkølelse, sidder sygdommen i næsen og svælget. Er der tale om influenza, mærkes den også i hele kroppen.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?
Sygdommen skyldes et virus og starter i polypperne.
Når du har forkølelse eller influenza, er din modstandskraft mod sygdom mindre. Du kan så lettere få en bakterie-sygdom som f.eks. betændelse i halsen, lungerne, bihulerne eller mellemøret.

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?
Når du har influenza bliver du øm i musklerne over hele kroppen og får en lettere feber, det vil for voksne sige op til ca. 38,5 grader.
Feberen varer som regel 2-3 dage, men ømheden i musklerne varer gerne i 1-2 uger.
Små børn får ofte og hurtigt høj feber - op til 41 grader.
Dette er i sig selv naturligt og ufarligt, men det er ubehageligt, og den høje temperatur sløver barnet, som får brug for at drikke meget.

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?
Der findes ingen behandling for selve sygdommen, men der kan være behov for smertestillende piller som f.eks. Paracetamol, som du kan få i håndkøb.
Der kan vaccineres mod influenza, information kan fås hos sundhedsvæsenet.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
Du kan selv købe smertestillende midler i håndkøb. Ud over at
fjerne smerterne nedsætter de også feberen. Hold dig i ro, gerne i sengen. Undgå at ryge og drikke alkohol, da det forlænger sygdommen.
Bliv inden døre og forkæl dig selv til sygdommen er overstået.
Der er ingen grund til at gå til at opsøge sundhedsvæsenet, den første dag du har influenza. Hvis feberen varer mere end tre dage, eller hvis den pludselig bliver højere, skal du henvende dig til sundhedsvæsenet.
Du hjælper dit lille barn ved at tage dets tøj af, så det får det køligere. Det hjælper også at skrue ned for temperaturen i stuen.
Barnet må dog ikke få træk fra f.eks. åbne vinduer.
Barnet skal have meget at drikke, og der skal helst være lidt sukker i. Brug f.eks. juice eller saft eller vand og kold the med lidt sukker i. Mange børn kan ikke lide mælk, når de er syge.
Forkølelse smitter gennem snot fra næsen. Voksne smitter videre fra hænderne, og små børn spreder let snot alle vegne. Husk at være flittig med håndvask!
Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Influenza". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk