vælg et emne
... eller vælg et emne

Mundbetændelse

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?
Mundbetændelse findes, som navnet siger, i mundhulen og kan forekomme mange forskellige steder hos både børn og voksne - i kinden, i mundbunden, i ganen, på tandkødet og på tungen.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?
Mundbetændelse er en fællesbetegnelse for mange forskellige sygdomme. En meget almindelig form for mundbetændelse, som næsten kun ses hos børn, skyldes en bestemt virus, som også giver forkølelsessår (herpes).
Flere virus-infektioner kan give forandringer i munden i form af blærer, f.eks. skoldkopper og halsbetændelse. 
Bakterier og svampe kan også være årsag til mundbetændelse.
Stress, hormonforandringer og mangel på B-vitamin og jern kan give en særlig slags små sår i munden (after, blister).

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?
Mundbetændelse hos børn giver mange små blærer og sår i munden. De smelter ofte sammen til større sår og giver mange smerter. Der ses feber og hævede lymfeknuder, og tilstanden varer ca. 14 dage.
Mange mennesker får after. Disse, som oftest kommer igen, sidder på kinden, læben eller tungen. Afterne er smertefulde og kan vare i flere uger, sjældent i måneder.
Mennesker med proteser får tit betændelse under protesen, især hvis den passer dårligt. Slimhinden* bliver rød, hævet og øm.

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?
Mundbetændelse hos børn behandles med særlige tabletter (Aciclovir). Hvis barnet på grund af smerterne har svært ved at børste tænder, er det klogt at lade det skylle med klorehxidin, som du kan få hos tandlægen.
After kan også behandles med klorhexidin samt med kortisonsalve eller et antibiotikum. Nogle mennesker har glæde af at børste med zendium tandpasta og nogle af at bruge Longovital.
Har du betændelse under dine proteser, skal protesen ses efter af tandlægen. Det kan være, de trænger til at blive rettet.
Hvis betændelsen skyldes en svamp, skal den eventuelt behandles med et svampe-dræbende middel.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
Hvis dit barn har mundbetændelse, kan du selv hjælpe det ved at skylle dets mund med klorhexidin. Barnet skal have ekstra meget at drikke, så længe det har mundbetændelse.
Betændelse hos dig selv kan du også gøre noget ved, du skal skylle eller smøre med de hjælpemidler, du får anvist hos tandlægen. Hvis du har after, så prøv med Zendium tandpasta først.
Hvis du har proteser, er det meget vigtigt, at du børster disse helt rene hver dag.
Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Mundbetændelse". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk