vælg et emne
... eller vælg et emne

Svamp i munden

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?
Svamp kan forekomme flere steder i mundhulen - især på indersiden af kinden, på tungeryggen og i ganen.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?
Svamp i munden skyldes en gærsvamp, som findes i munden hos ca. halvdelen af alle mennesker. For det meste gør den ingen skade, men særlige forhold kan medføre, at du får en svampeinfektion. Der er tale om forhold, som direkte generer i munden, f.eks. rygning eller dårlige proteser, og der er forhold af generel art som f.eks. indtagelse af særlig medicin eller alment sygelige tilstande. Svamp i mundhulen er mere almindelig hos patienter med almen sygdomme, bl.a. AIDS-syge personer, fordi deres immunforsvar er dårligt.

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?
Sygdommen, som kan være meget generende og smertefuld, ses som hvide eller røde pletter eller større områder. De hvide områder kan undertiden skrabes af. Hos spædbørn, som får de hvide pletter, kaldes tilstanden trøske.

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?
Svampeinfektion behandles som regel med en svampedræbende medicin (et antimyotikum). Trøskesaft, som bruges til behandling af småbørn, indeholder klorhexidin.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
Det bedste, du selv kan gøre, er at undgå for meget af det, som i munden irriterer og kan få gærsvampen til at give dig en infektion. Det drejer sig først og fremmest om rygning. Hvis du har proteser, som ikke sidder, som de skal, bør du få dem rettet hos tandlægen. Du bør også begrænse din indtagelse af søde sager, da sukker fremmer væksten af gærsvampe.

ALARM
Mange HIV-smittede personer får først opdaget deres tilstand, når de er begyndt at få svamp i munden og går til tandlæge eller læge for at blive behandlet. Du skal huske, at du, hvis du er i tvivl, om du er smittet med HIV, har muligheden for at få foretaget en HIV-prøve på sygehuset.
Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Svamp i munden". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk