vælg et emne
... eller vælg et emne

Tandkødsbetændelse

HVOR SIDDER SYGDOMMEN?
I randen af tandkødet.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SYGDOMMEN?
I munden findes altid mange forskellige slags bakterier. De sætter sig på tænderne, først og fremmest ved tandkødsranden og i tandmellemrummene. Bakterierne laver affaldsstoffer ligesom alle andre levende væsener. Hvis bakterierne ikke fjernes dagligt, vil disse affaldsstoffer medføre en betændelse i tandkødet.

HVORDAN MÆRKER DU SYGDOMMEN?
Som regel mærker du ikke tandkødsbetændelse direkte. Du kan derimod se den, idet tandkødet bliver hævet og mørkerødt. Du kan undertiden også lugte, at der er noget galt, simpelthen fordi de snavsede tænder med de mange bakterier lugter dårligt. Tandkød med betændelse bløder let. Hvis du får blod fra tandkødet, f.eks. når du børster tænder, er det nok fordi, du har tandkødsbetændelse.

HVORDAN BEHANDLES SYGDOMMEN?
Hvis bakterierne én gang for alle renses væk fra tænderne, og du derefter dagligt holder dem helt rene med grundig tandbørstning, forsvinder tandkødsbetændelsen i løbet af få dage. Den første rensning må tandlægen eller tandplejeren gøre. Hvis betændelsen har siddet for længe, kan den let ødelægge den knogle, som tanden sidder fast i. Så har du fået det, der kaldes paradentose. Paradentose er besværlig at behandle, og ofte får den lov til at blive så alvorlig, at tænderne må trækkes ud.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
Det gælder for tandkødsbetændelse ligesom for huller i tænderne: Daglig, grundig tandbørstning holder tænder og tandkød rent - og så kommer der heller ikke tandkødsbetændelse.
Du kan få gode råd om tandbørstning hos tandlægen eller tandplejeren.
Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Tandkødsbetændelse". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk