vælg et emne
... eller vælg et emne

International Tuberkulosedag 2019

25-03-2019

Tale ved Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen.

Åbning af udstilling om tuberkulose ved Nuutoqaq/Nuuk lokal museum, på International Tuberkulosedag, den 24. marts 2019

(Det talte ord gælder.)

Det er en stor glæde, at åbne denne fine udstilling om tuberkulose i dag på den Internationale Tuberkulosedag, hvor Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrer alle verdens lande til at sikre handling i forhold til at bekæmpe tuberkulose. 

Verden over markeres dagen med budskabet:
IT’S TIME – det er tid. END TB – udryd tuberkulosen. 

Grønland har som mål, at udrydde TB helt inden 2050. Og det mål er vi heldigvis godt på vej til at nå.

Her og nu udgør tuberkulose dog fortsat et alvorligt sundhedsproblem – både globalt og her i vores land. I 2017 tog sygdommen livet af 1,6 millioner mennesker på verdensplan, af disse var 230.000 børn.

Herhjemme har der været ca. 50 tilfælde af tuberkulose om året i de senere år. 

Men sådan har det ikke altid været. Det har både været meget værre, og det har været meget bedre. 

Vi ved ikke nøjagtigt, hvordan og hvornår tuberkulose kom til Grønland, men vi ved at den i løbet af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet var blevet en folkesygdom. 

Vi ved også meget om, hvordan man gennem tiden har arbejdet på at bekæmpe tuberkulose. 

Indførelsen af røntgenapparater på sygehusene, vaccination, oprettelsen af sanatorier, samt de løbende undersøgelser af befolkningen var nogle af de vigtige indsatser fra sundhedsvæsenets side. 

Byggeriet af bedre og sundere boliger, bedre hygiejne og en generel forbedring af befolkningens levevilkår har dog haft - og har den dag i dag - mindst lige så meget at sige i forhold til bekæmpelsen af tuberkulose.

Tuberkulose er ikke alene et sundhedsanliggende. Det handler i meget høj grad om sociale forhold, om gode tidsvarende boliger, uddannelsesinstitutioner og skoler. Oplysning er også vigtig. Vi bør alle kende til tuberkulose, for vi kan alle blive smittet. Heldigvis er tuberkulose en sygdom, som både kan forebygges og behandles. 

I tiden efter 2. Verdenskrig havde Grønland en af de højeste forekomster af TB i hele verden. Situationen var alarmerende og den krævede handling.

En vigtig del af indsatsen mod tuberkulose var indførelsen af Calmette eller BCG vaccinationen i 1949, hvorefter alle nyfødte blev vaccineret kort efter fødslen.

I 1951 begyndte man at sende TB patienter til danske sanatorier. Jeg kender mange, der har oplevet, at deres mor eller andre familiemedlemmer skulle afsted på sanatorier i mange måneder. Heldigvis kom forældrene raske hjem, men det var et stort savn for mange børn i 50’erne.

Kampen mod tuberkulose tog for alvor fart med opførelsen af det kæmpe byggeri Dronning Ingrids Sanatorium, hvor der var plads til hele 211 tuberkulosepatienter. 

Et andet meget vigtigt våben i kampen mod tuberkulose var røntgenskibet Misigssût, som i 1956 gennemførte den første TB-folkeundersøgelse af hele Vestgrønlands befolkning. Som barn var jeg en af de mange, som fik røntgenfotograferet mine lunger.

I 1960´erne var den voldsomme tuberkuloseepidemi afsluttet. Og i slut 80´erne troede man, at TB var stort set udryddet. Man begyndte derfor at fokusere på andre sundhedsfaglige problemområder. I 1990 ophørte man med at vaccinere med BCG-vaccinen. 

Men det var en fejl at tro, at tuberkulosen var udryddet. I årene herefter, var der igen en stigning af TB tilfælde og i 2010 havde vi den største forekomst af TB i nyere tid. 

Nu tyder alt på, at indsatsen og strategierne gennem de sidste knap ti år bærer frugt. Det går den rigtige vej. Men så længe tuberkulose er i vores samfund, er det noget, som vi alle skal være opmærksomme på.

Vores børn skal have kendskab til tuberkulose på samme måde, som de lærer om livsstilssygdomme og vigtigheden af hygiejne, sund kost og motion. Den viden er grundlaget for at de kan passe godt på sig selv. 

Tuberkulose er en del af Grønlands historie og af vores nutid, og det skal vi være bevidste om. 

Jeg håber, at mange børn og voksne vil besøge denne udstilling og blive klogere både på tuberkulose og på tuberkulosens historie her i vores land.

Sammen bekæmper vi tuberkulose.

Tak.