vælg et emne
... eller vælg et emne

Om snifning

FAKTA
Snifning er langt farligere end brugen af alkohol. Risikoen for overdosering er stor, da der er en meget lille forskel på den mængde, der giver en rus, og den mængde, der giver en forgiftning. Der sker mange ulykker i forbindelse med snifning, specielt brandulykker, fordi de stoffer der sniffes ofte er meget brandfarlige.
Den rus du får af at sniffe, minder om den rus du får af alkohol. Du kan blive svimmel, usikker i bevægelserne, opstemt og vrøvlet. Du kan blive aggressiv, og opleveangst. Hvis du sniffer meget, kan du få hallucinationer, hvor du ser og oplever ting, der ikke er der.
Når rusen er aftaget, bliver du træt og sløv, får hovedpine og måske kvalme og opkastning. Det er også almindeligt, at du sover uroligt og får mareridt.
Snifning påvirker dit åndedræt, så din vejrtrækning risikerer at stoppe.  Snifning påvirker også din hjerterytme og kan give pludseligt hjertestop. Længere tids snifning kan skade din hjerne og din evne til at lære.


TILBUD

MIO
Klar Besked på www.mio.gl
Børn og unge fra hele landet kan på www.mio.gl anonymt sende en chatbesked om et problem, og de vil få svar og rådgivning indenfor 2-3 dage. Spørgsmål og svar vil i anonym form blive lagt ud på hjemmesiden, så andre børn og unge med lignende problemer kan finde svar.

1899 – SMS rådgivning
Åbningstid: Mandag – fredag 16 – 18
Gratis landsdækkende Børn og Unge SMS linje – skriv sammen med en voksen der kan rådgive.


HVAD KAN JEG SELV GØRE
Kontakt en voksen som du føler dig tryg ved, det kan være dine forældre, en vens forældre, en klasselærer, så du kan få hjælp og støtte til at stoppe med at sniffe.


PÅRØRENDE
Som forældre eller pårørende er det vigtigt at du taler med dit barn, hvis du har en mistanke om snifning og at du kontakter dit barns venners forældre, da sandsynligheden for at hvis en i gruppen sniffer, at der er andre i gruppen der sniffer.

Kontakt dit barns klasselærer, forældre og de berørte unge, så der kan gribes ind mod snifning i klassen. Og der kan være mulighed for at inddrage kommunens forebyggelseskonsulent.

Gode råd til hvordan du kan tale med dit barn
Du kan være med til at forebygge og løse problemer, ved at have en god daglig kontakt med dit barn. Hvis du får mistanke om, at dit barn sniffer, kan du påvirke situationen ved at få snakket med dit barn.

Styrk den daglige kontakt
• Brug tid med dine børn, og vis interesse for hvad de laver, også når I ikke er sammen. Lav ting sammen.
• Lad dit barn være med til at fastsætte reglerne – det motiverer til, at de bliver overholdt. Hold fast i reglerne, og vær tydelig om konsekvenserne, hvis de ikke overholdes.
• Vær anerkendende, når ting går godt, og fremhæv succeser og gode løsninger. Vis, at dit barn har grund til at være stolt af sig selv.
• Vær opmærksom på de naturlige muligheder, der opstår for at tale med dit barn. Det kan være et tv-indslag, når I taler om skolen eller fester, eller hvis I taler om et andet svært emne.
• Hvis du selv lytter, er dit barn mere motiveret for at lytte til dig.
• Vis, at du er den voksne: Vær rolig, tænk rationelt og lad være med at overreagere. Undlad at virke belærende eller nedladende. Et vredesudbrud vil stoppe den videre diskussion.
• Vær ærlig og tydelig om, hvad du mener – så bliver det lettere for dit barn at være ærlig over for dig.
• Det er vigtigt at holde fast i en god samtale. Vis, at du er åben for diskussion og argumenter.
• Vis, at du accepterer den unges synspunkter – og forvent, at dit barn også accepterer dine. Hvis der opstår en konfrontation, så stop samtalen, og tag den op igen, når I begge er mere rolige.
Kilde: Sundhedsstyrelsen og komiteen for sundhedsoplysning


LINKS TIL ANDET MATERIALE
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/narkotika/snifning

http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ2007/CFF/snifning/pjece_snifning.pdf

www.netstof.dk

www.sst.dk

www.sundhedsoplysning.dk


Andre sider på Peqqik

Hvad ved du om snifning?

 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Om snifning ". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk