vælg et emne
... eller vælg et emne

Graviditet og rygning

FAKTA

Rygning er en af de allerstørste trusler ikke kun mod din, men også dit kommende barns sundhed. Når du ryger under graviditeten overfører du de fleste af de skadelige stoffer som du får ned i lungerne, til dit foster gennem moderkagen. Kulilten fra cigaretrøgen binder sig til de røde blodlegemer, og skubber derfor ilten væk. Det betyder, at dit foster hele tiden vil mangle lidt ilt i forhold til hvis ikke du ryger.
Nikotinen i tobakken gør, at dine blodåre trækker sig sammen, så dit foster får mindre blodtilførsel. Nikotin skader også dit fosters hjerne, der er under udvikling. Forskning viser, at hvis du udsætter dit foster for nikotin under graviditeten kan det give indlæringsvanskeligheder og adfærdsproblemer for dit barn senere i livet. Derudover vil dit barn være særlig sårbar overfor nikotin i løbet af opvæksten og helt ind i ungdomsårene og dermed have nemmere ved at blive afhængig af tobak.
Dit barn har også større risiko for øreinfektioner, luftvejsinfektioner og for at udvikle astma og allergi. Det samme gør sig gældende, hvis dit barn udsættes for passiv rygning efter fødslen.


TILBUD

Læs dette for inspiration og hjælp til rygestop.


 

HVAD KAN JEG SELV GØRE

For at sikre din og dit barns sundhed anbefaler vi, at du stopper med at ryge inden du bliver gravid. Eller som minimum undgår at ryge eller opholde dig i røgfyldte rum under graviditeten. Derudover skal du efter graviditeten sørge for at beskytte dit barn mod passiv rygning både ude og hjemme.
Lykkes det ikke at stoppe helt, kan du prøve at begrænse din rygning. Det er bedre at ryge lidt, end at ryge meget, men den største positive effekt for både dig og dit barn er at stoppe helt.


PÅRØRENDE

Hvis I er et par, der ønsker at blive forældre og I begge ryger, er det en rigtig god idé at I begge stopper med at ryge inden graviditeten. Det er en god måde at støtte og hjælpe hinanden hen mod det fælles mål – at blive røgfri forældre. Det er den bedste start på livet I kan give jeres barn.


KONTAKTINFORMATION

Ved spørgsmål om rygning og rygestoptilbud i dit lokalområde – kontakt din forebyggelseskonsulent eller jordemoder/sundhedsvæsen.


LINKS TIL ANDET MATERIALE

Strategi for forebyggelse af rygning 2012-2013

Lovgivning om forbud mod rygning

Lovgivning om tobak og sikring af røgfrie miljøer samt mærkning af tobaksvarer


Hjemmesider om rygning og rygestop

liv.dk

xhale.dk

Kræftens Bekæmpelse

Sundhedsstyrelsen

X:it

Stoplinien

Kvit.dk

 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Graviditet og rygning". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk