vælg et emne
... eller vælg et emne

Sådan påvirker tobaksrygning din krop

Nedenfor kan du læse hvordan forskellige dele af din krop bliver påvirket af røgen:

I mund og svælg
Tobaksrøgen irriterer slimhinderne i næse og svælg. Derfor kan du opleve svie i øjnene, kløe i halsen, hæshed, hoste og hovedpine.


Luftveje
Luftvejene er beklædt med små fimrehår, der sorterer støv, bakterier og andre fremmedlegemer fra, når du trækker vejret. Fimrehårene fungerer faktisk som et rensningsanlæg. Når du ryger, ødelægger du rensningsanlægget med tobakstjæren, og så har den kræftfremkaldende tjære fri adgang til strube, svælg og lunger.


Lungerne
Kroppen får den nødvendige ilt gennem blodet, hver gang du trækker vejret. Når du ryger, sætter kulilten sig på de røde blodlegemer og ”spærrer” pladsen for ilten. Derfor har du som ryger sværere ved at udnytte luftens ilt og din kondition forringes. Samtidig sætter tjæren fra røgen sig fast i dine lunger og ødelægger de tynde luftblærer, så dele af lungevævet til sidst helt forsvinder.
Skaderne betyder, at du får sværere ved at trække vejret. Det er blandt andet det, der kan forårsage hoste og opkast af slim om morgenen når du har røget et stykke tid. Resultatet er, at du begynder at hoste mere og du får besvær med at trække vejret, når du bevæger dig. Senere kan du risikere at udvikle kronisk bronkitis, lungebetændelse og i værste fald rygerlunger.


Blodkredsløbet
Når du ryger, sendes stofferne fra røgen rundt i hele blodkredsløbet. De forkalker dine blodårer, hæmmer blodstrømmen til det ydre væv og øger risikoen for skader i blodårerne.


Hjertet
Hjertets vigtigste opgave er at pumpe blod og dermed ilt rundt i din krop. Når du ryger, får nikotinen hjertet til at slå hurtigere, og dit blodtryk stiger. Rygning får også de små blodkar rundt om dit hjerte til at forkalke. De bliver mindre, og det bliver sværere at få ilt frem til dit hjerte. Dermed øger du risikoen for at få blodpropper – og i værste fald hjertestop.


Hud og puls
Nikotin får de små blodkar i dine blodårer til at trække sig sammen. Det betyder, at der kommer mindre blod ud til hudens yderste lag, hvis du ryger. Derfor har du som ryger en lavere hudtemperatur, og det er blandt andet derfor, at du med tiden får grå og kedelig hud. Rygning får også pulsen til at stige, fordi dit hjerte skal arbejde hårdere for at få den samme mængde ilt transporteret rundt i din krop.


Rynker
Rynker er normalt et resultat af begyndende alderdom, men når du ryger påvirker det også aldringsprocessen i huden. Rygning medvirker til, at du udvikler rynker tidligere end ellers. Der er mange årsager til at du som ryger får tidligere rynker end ikke-rygere. Dit ansigt er først og fremmest i direkte kontakt med tobaksrøgen, og det kan gøre huden tør og irritabel. Samtidig bliver stofferne fra tobakken optaget i dit blod og ført rundt i hele kroppen via blodkarrene – også ud i huden. Din hud bliver derved mindre elastisk, og der dannes rynker.
Ud over, at rygning giver rynker, går nikotinen fra cigaretterne også ind og bevirker, at blodkarrene i huden trækker sig sammen. Nikotinens påvirkning af blodkarrene er kun kortvarig. Et stykke tid efter du er færdig med at ryge, udvider karrene sig igen, derved går der længere tid før din hud får den ilt, den skal bruge. Dette bevirker, at din hud bliver bleg og grå.


Centralnervesystemet
Nikotin er en stærk nervegift, der påvirker dit centralnervesystem. Nikotin skaber uorden i systemet, og det betyder, at du som ryger har nedsat reaktionshastighed.
De første gange du udsætter din krop for nikotin, vil nervesystemet blive forgiftet og du oplever fysisk ubehag som svimmelhed og kvalme. Efterhånden tilpasser din krop sig dog til nikotinniveauet i blodet, så den kan fungere uden, at du oplever ubehag. Dette betyder dog samtidig, at du oplever abstinenssymptomer ved fravær af nikotin, da din krop nu er indstillet på, at der er et vist niveau af nikotin i blodet. Nu er du blevet afhængig!

 

Generer pdfEmbed

Embed artiklen

"Sådan påvirker tobaksrygning din krop". For at embedde artiklen på din side skal du kopiere nedenstående script og indsætte det i din html hvor artiklen skal ligge

Luk

Send til ven

Til e-mail

Dit navn

Besked

Luk

Tilbagemeldinger

Besked

Email

Luk

Abonnér på artikel

Din E-mail

Luk