vælg et emne
... eller vælg et emne

Det er vigtigt, at vores børn bliver vaccineret!

12-03-2015

Naalakkersuisut og Landslægeembedet opfordrer alle forældre til at lade deres børn vaccinere som det er anbefalet i børnevaccinationsprogrammet.

Naalakkersuisut tilbyder gratis vaccination af alle børn mod en række smitsomme sygdomme.

Børnevaccinationsprogrammet er af høj faglig kvalitet, og lever op til internationale anbefalinger, men opgørelser af tilslutningen til programmet tyder på, at færre forældre lader deres børn vaccinere, og færre børn får alle de anbefalede vaccinationer. Dette gælder særligt vaccination af de lidt større børn.

Det er forældrenes ansvar at sætte sig ind i børnevaccinationsprogrammet og sikre at deres børn bliver vaccineret på de anbefalede alderstrin.

I Landslægeembedets opgørelse er der markant forskel på tilslutningen landet rundt. I de fleste byer påtager sundhedsvæsenet sig et medansvar for at sikre børnenes vaccinationer ved at minde om, at det er tid for vaccination og at tilskynde til det. Dette er en væsentlig faktor til at sikre god vaccinationsdækning.

En god effekt af et vaccinationsprogram forudsætter, at næsten alle vaccineres. Sker det ikke vil sygdommene fortsat kunne brede sig blandt de børn/unge som ikke er vaccineret eller som mangler vaccinationer.

De sygdomme, børnene vaccineres mod, optræder nu kun ganske sjældent, men det giver ikke grund til at lade være med at vaccinere. I 2014 var der i Danmark og andre europæiske lande udbrud af mæslinger blandt grupper af uvaccinerede eller personer der ikke havde fået alle vaccinationer. , og siden december 2014 har der pågået et alvorligt udbrud af mæslinger i Californien, hvor smitten kunne relateres til en Disney forlystelsespark. Mæslinger er ekstremt smitsomt og særligt farlig for børn, der kan få komplikationer i form af lungebetændelse, mellemørebetændelse, betændelse i hjertemusklen og hjernebetændelse. Dødsfald kan forekomme.

Vaccination er en af de mest effektive forebyggelsesmetoder, der findes, og forebygger sygdomme, som kan være alvorlige for barnet. Virkningen er langvarig, og vaccination forebygger både infektion hos den enkelte og nedsætter smittespredningen i samfundet. De fleste vaccinationer skal gives flere gange, for at have tilstrækkelig langvarig effekt.

Et barn, der følger vaccinationsprogrammet er godt beskyttet mod at få disse sygdomme. I det grønlandske vaccinationsprogram tilbydes drenge vaccination mod 11 sygdomme og piger mod 12 sygdomme.

De sygdomme, man vaccinerer mod er: tuberkulose, leverbetændelse (hepatitis B), difteri, stivkrampe (tetanus), kighoste, polio, smitsom meningitis (Hib), pneumokokker, mæslinger, fåresyge, røde hunde samt for piger humant papillomvirus-infektion, som kan medføre livmoderhalskræft.

Sundhedsvæsenet påtager sig i det omfang det er muligt at minde forældrene om hvornår børnene skal vaccineres, men forældrene har det endegyldige ansvar, og kun ved en fælles indsats opnår vi den vaccinationsdækning som er god for det enkelte barn, men også godt for forebyggelse af visse smitsomme sygdomme i det grønlandske samfund.Med venlig hilsen
Flemming Stenz
Landslæge
Telefon: (+299) 34 51 91
E-mail: flst@nanoq.gl

Læs mere her "Mit barn skal vaccineres"